Opgraderet version af Danmarks Arealinformation-Editering er i drift

2. juli 2020

Danmarks Miljøportal har sat en opgraderet udgave (verison 2) af Danmarks Arealinformations editeringssite i produktion: arealeditering-v2.miljoeportal.dk. Den gamle version af Arealeditering kan bruges til og med november 2020, men fra december 2020 skal alle bruge den nye version af Arealeditering.

Den nye version af Arealeditering er et eksempel på samarbejde på tværs af normale skel. Den nye version af Arealeditering er således bygget på basis af GeoDanmarks system og med udstrakt genbrug af funktionalitet og komponenter fra dette. Dette er gjort både for at skabe mere genkendelighed og derved brugervenlighed for brugerne i forhold til slutbrugergrænsefladerne, men også for holde udviklingsomkostningerne så lave som overhovedet muligt. Stor tak til GeoDanmark for at have gjort dette muligt.

Arealeditering er et fælles GIS værktøj for kommuner, regioner og stat, som giver mulighed for at alle relevante offentlige myndigheder kan redigere i de samme lag. Et eksempel er ”Boringsnære Beskyttelsesområder”, hvor kommuner og Miljøstyrelsen arbejder sammen om udpegningen af de områder, der skal have status som Boringsnære Beskyttelsesområder for at beskytte grund- og drikkevand. Der er i alt 22 landsdækkende temaer der redigeres på Arealeditering.

Danmarks Miljøportal har opgraderet Arealeditering til en nyere version dels for at gøre det mere brugervenligt og dels for at for at forbedre sikkerheden. Den gamle version kan kun køre på Internet Explorer, som ikke er en fremtidssikret løsning. Version 2 har et nyt, moderne udsende, tilpasset til redigering med tegne- og redigeringsfunktioner. Efter Danmarks Miljøportals overordnede strategi er sitet optimeret til brug af vieweren Google Chrome.

Alle vores brugere som har redigeringsrettigheder i det nuværende Arealeditering kan nu tilgå arealeditering-v2.miljoeportal.dk og bruge det på lige fod med arealeditering.miljoeportal.dk. I en overgangsfase indtil start december 2020 kan både den gamle version og den nye version benyttes, og alle data bliver gemt det samme sted – i Danmarks Arealinformations database - og kan ses i begge editeringssites og på Danmarks Arealinformation. Fra starten af december vil kun den nye version af editeringsbrugergrænsefladen være tilgængelig.

En af ændringerne i den nye version er, at der ikke skal ske en godkendelse fra nabokommunen hvis der editeres over kommunegrænsen. Der er altså ikke længere bygget tekniske begrænsninger ind, så man kun kan redigere i sin egen kommune. Har man brug for at se hvem som rediger inden for fx sin egen kommune, anbefaler Danmarks Miljøportal af man gøre brug af Arealnotifikation, som giver mulighed for at ”holde øje” med, hvor der forgår ændringer i eget defineret område. -  Læse evt. mere om Arealnotifikation, som kom i drift i juni 2020, her.

Du finder vejledninger til den nye version i vores Helpcenter, og du kan tilgå Arealeditering version 2 via Miljøportalens hjemmeside.

Tilbage til nyheder