"Sådan kan miljødata gøre en lineær værdikæde cirkulær" Klumme

30. november 2022

Data er et vigtigt instrument til at analysere miljøeffekter og effektivisere processer. Uden valid data og samarbejde i hele værdikæden kommer vi ikke i mål med den ambitiøse grønne omstilling, skriver Danmarks Miljøportal i dette synspunkt.

Metalaffald foto af Hans Ripa

Cirkulær økonomi går ud på at holde materialer i forlængede livscyklusser og minimere det tunge træk på naturens knappe ressourcer. Det gælder ikke kun for produktionsvirksomheder, men også for dig som privat forbruger, når du er affaldsproducent i dit eget hjem.

I Danmarks Miljøportal har vi i årevis demonstreret, at miljødata kan bruges til at facilitere viden og understøtte samarbejder. Vi har skabt ensartethed i det, der måles, og vi har bygget fundamentet for bl.a. kvalificeret beslutningstagning og sagshåndtering.

Danmark har længe været førende inden for digitalisering af miljøområdet, og som et vigtigt næste skridt i den grønne omstilling skal denne praksis udvides til at opnå en mere cirkulær økonomi. Det er derfor Danmarks Miljøportal nu udvider miljø-paletten med en cirkulær databank.

Projektet med den cirkulære databank er igangsat og styres af vores ejere samt flere centrale aktører. For at det kan lykkes, skal der etableres nye samarbejder og partnerskaber på tværs af brancher, siloer og aktører. Det er forudsætningen for at få så mange værdikæder bøjet, at de kan forlænge hinanden og på den måde bidrage til en cirkulær materiale- og datastrøm.

Umiddelbart skulle man tro, at vi havde al den data, der er nødvendig for cirkularitet. Men overraskende nok har mange værdikæder ikke et sammenhængende dataflow. Derfor skal vi – før vi kan bøje værdikæderne – først have styr på dataflowet i de lineære værdikæder.

Databanken er fundamentet for grøn omstilling

Det er essentielt at skabe sporbarhed i materiale- og affaldsstrømmene. På den måde kan aktørerne, der håndterer materialerne, bidrage til, at den relevante information følger med, når materialerne skifter hænder og på sigt enten omklassificeres til værdifulde ressourcer eller undgå, at materialerne bliver til tabte ressourcer.

Data er instrumentet til at analysere miljøeffekter, fortolke socioøkonomiske effekter og til at effektivisere processer. På grund af det komplekse aktørlandskab, forskellige behandlingsteknikker og CØ-strategier kræver det dog en rammesætning for, at vi ikke drukner i informationer. Ofte skal værdikæderne også udvides, så de dækker et sammenhængende og holistisk flow helt fra design til affald.

Data kan være en troværdig kilde til en bredere ansvarsfordeling og være et pragmatisk redskab til både at udvikle nye initiativer og følge udviklingen af etablerede tiltag. Men det kræver, at kvaliteten af data er tydelig og data-opstandelsen transparent.

Hvis data skal kunne mobilisere flere aktører til den cirkulære omstilling, skal måle-indikatorerne og parametrene være tydeliggjort, og data skal gøres tilgængelig. Det lyder måske enkelt, men det rejser et hav af spørgsmål. I første omgang, hvor starter vi?

affald

Kræver samarbejde mellem aktører

Det første skridt, vi er i gang med, er at fokusere på at få ligningen affald = ressourcer til at gå op. Hvis den skal gå op, må vi dybere i forståelsen af lighedstegnet.

Lighedstegnet repræsenterer de mange CØ-strategier, som bidrager til at etablere mere effektive materialestrømme, til bæredygtig (og regenerativ) udvinding af råstoffer, til miljøsikker behandling af affald, og som sekundære ressourcer, og som sørger for at bibeholde produkter i en lang levetid.

Det kræver en fælles begrebsforståelse og et tilgængeligt system, der leverer data, som skal danne grundlag for en udvidet forståelse af affaldshierarkiet, så de mange relevante aktører kan kommunikere relevant information mellem og videre i produkternes materialestrømme og værdikæder.

I Danmarks Miljøportal har vi taget første skridt på vejen mod cirkulær økonomi i samarbejde med de mange relevante aktører på området. Det er vigtigt, at alle bidrager og løfter den fælles opgave. Vi kan ikke gøre det uden jeres hjælp.

Arbejdet vil fortsætte i de kommende år, hvor miljø og genanvendelse vil ligge højt på samfunds-agendaen. Valid miljødata bliver et essentielt redskab, og Danmarks Miljøportals opgave bliver at sikre, at vi med data bygger fundamentet for fremtidens grønne omstilling. 

Metalaffald

Klummen her er bragt på Pro.ing.dk. https://pro.ing.dk/wastetech/holdning/saadan-kan-miljoedata-goere-en-lineaer-vaerdikaede-cirkulaer

I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Line Friis, Projektleder.     

Karl Rasmus Sveding, Forretningsudvikler

 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til WasteTech PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Tilbage til nyheder