Hvem er vi?

Danmarks Miljøportal er et fællesoffentligt partnerskab ejet af staten, kommunerne og regionerne, der har til formål at understøtte digital miljøforvaltning i Danmark. 

Danmarks Miljøportals mål er, at miljødata inddrages tidligt i alle beslutninger, der har en miljøpåvirkning. Det gør vi ved at skabe let og åben adgang til miljødata, der gør det muligt for myndigheder og virksomheder at integrere miljø i deres beslutninger. 

Det kan både være beslutninger specifikt målrettet miljøet som vandplaner, Grøn Trepart, biodiversitet og naturgenopretning, men også beslutninger om f.eks. vedvarende energi, klimatilpasning, nye veje, boligområder og industrivirksomheder, hvor miljøaspekter skal tænkes ind.

Verdens bedste miljødata?

Danmarks Miljøportal er ejet af staten, kommuner og regioner i fællesskab, og får i stigende grad også data fra virksomheder og forskere. Flere end 150 organisationer leverer data til Danmarks Miljøportal.

Samarbejdet omkring miljødata betyder, at Danmark har verdens bedste miljødata. Danmarks Miljøportal giver adgang til over 1.000 kortlag, 55 millioner artsobservationer og 70 millioner vandmiljøobservationer. Grundtanken er, at alle data er frit tilgængelige for alle.

Hvem er brugerne, og hvad bruger de Danmarks Miljøportal til?

Vi har over 200.000 direkte brugere af vores systemer. Vores brugere omfatter kommuner, regioner, staten, NGO’er, forskningsinstitutioner, borgere, virksomheder, rådgivere, IT-virksomheder, forsyningsselskaber, byggeindustrien, den finansielle sektor og landbruget.

En række eksempler, hvor miljødataene bruges:

  • Grøn Trepart: Vurder hvilke arealer, det vil give mest værdi at omlægge. 

  • Klimatilpasning: Muliggør planlægning ud fra forventede klimaændringer og vurder behovet for investeringer i klimatilpasning.

  • Miljøfremmede stoffer: Tilgå data om miljøfremmede stoffer på tværs af spildevand, grundvand, overfladevand og jordforurening og vurder indsatsbehovet.

  • Nye projekter og planer: Vurder nye projekter og planers samlede miljøpåvirkning, så vi tænker miljøet bedst muligt ind  ved etablering af nye virksomheder, vedvarende energi og infrastruktur.

  • Boligkøb: Få adgang til viden om din bolig og miljøaspekter som eksempelvis jordforurening.

  • Friluftsliv: Se, hvor der findes beskyttede naturområder, få indblik i arter,biodiversitet og vandmiljøets tilstand.

Udover de direkte brugere har vi ca. 3 mio. indirekte brugere, som får adgang til vores data gennem systemintegrationer.

Vores IT-systemer

Danmarks Miljøportal driver 30 forskellige IT-systemer. Disse systemer kan deles op i følgende kategorier:

  •  ”Data Ind”: IT-systemer med det formål at registrere data, f.eks. spildevand, badevand, overfladevand, natur, rotter, arealanvendelse, jordforurening, grundvand og drikkevand.

  • ”Data Ud”: IT-systemer, som giver adgang til data. Disse omfatter Danmarks Arealinformation, Arealdata.dk, Kemidata.dk og Danmarks Naturdata.

  • Beslutningsstøttesystemer: Specialudviklede systemer, der udstiller data til specifikke formål. Disse omfatter klimatilpasning (KAMP), klimalavbund (udtagningskort.dk), miljøvurderinger (EA-Hub og EA-Tools) og snart MARS (Grøn Trepart).

Mængden og kompleksiteten i data er meget stor. Vi fokuserer derfor på at skabe løsninger, der er så enkle og brugervenlige som muligt. Dette gør vi ved anvendelsen af ensartet design, fælles komponenter og i stigende grad ved hjælp af kunstig intelligens. Vi tror på, at kunstig intelligens kan demokratisere adgangen til data ved at gøre det let for vores brugere at finde de data de ønsker og forstå dem.