2024 blev året, hvor Danmarks Miljøportal for alvor blev involveret i at levere beslutningsstøtte til store samfundsudfordringer som Grøn Trepart, Havnaturfonden og udbygning af vedvarende energi.
2024 startede langsomt, men lige før sommerferien landede der store aftaler om Grøn Trepart, Havnaturfonden og vedvarende energi. Så andet halvår blev travlt. Her skulle vi sørge for sikker drift af vores eksisterende systemer, fortsætte igangværende udviklingsprojekter og starte mange nye og politisk højtprofilerede projekter op. Det er lykkedes takket være den gode dialog og støtte vi har fra vores over 100 repræsentanter fra kommuner, stat og regioner i faggrupper, projektgrupper og styregrupper og et godt samarbejde med vores leverandører fra GlobeTeam og Septima.
Året har også været præget af flere store lanceringer. Vi har lanceret et nyt system til miljøvurderinger EA-Tools, et nyt system til grundvandspejlinger, opdateret databutikken, forbedret Naturdatabasen (tdl. NaturAppl), lanceret en ny brugergrænseflade på Rottehullet og et nyt system til brugerstyring, hvor samtlige systemer er migreret og indtil videre 30 organisationer. Samtidig har vi udvidet vores datakatalog, så vi nu har rundet 1000 datasæt – og arbejdet fortsætter i 2025.
Vi kan også se en markant stigning i antallet af brugere. I 2024 har vi haft over 200.000 unikke brugere af Danmarks Arealinformation, der er downloadet 102 TB data og foretaget over 1 mio. kald mod APIet for Arealdata. Samtidig ser vi en stigende interesse i at aflevere data. Eksempelvis har Sund og Bælt afleveret data fra deres miljøvurdering af Østlig Ringvej projektet ligesom Vejdirektoratet, EnergiNet, Cowi og mange andre bidrager med fagdata til Danmarks Miljøportal. Desuden har mange flere organisationer, leveret data til vores datakatalog. Hvor vi i starten af året havde omkring 400 datasæt, har vi nu over 1.000 datasæt fra over 30 dataudbydere primært offentlige styrelser.
Som nævnt er vi blevet involveret i en del nye projekter herunder:
Grøn Trepart Vi har i samarbejde med Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø udviklet systemet MARS. MARS står for Multifunktionel ArealRegistrering System, og er MARS er det centrale system til understøttelse af Grøn Trepart der skal bruges til at understøtte arbejdet med arealomlægninger. Derudover er Danmarks Miljøportal involveret i KLs projekt ASK (ArealSynergiKort) samt i det store forskningsprojekt TRANSFORM. Gennem involveringen i disse tre projekter har Danmarks Miljøportal fået stærke partnere til at adressere den digitale understøttelse af Grøn Trepart.
Havnaturfonden Danmarks Miljøportal har lavet en analyse af best practice i nabolandene samt igangsat opsætning af relevante datasæt og udvikling af marine profiler for EA-Hub og EA-Tools.
Sikring af rent Grundvand og Drikkevand Danmarks Miljøportal har lavet en analyse af best practice i nabolandene samt igangsat opsætning af relevante datasæt og udvikling af marine profiler for EA-Hub og EA-Tools.
Vedvarende energi og Miljøvurderinger Vi er i gang med dels at gøre klagenævnsafgørelser tilgængelige og lave en system-system integration fra EA-Tools til ESDH og procesværktøjer.
I Danmarks Miljøportal har vi længe set os selv som digitale frontløbere og i 2024 blev det også bekræftet af omverdenen. Vi har oplevet en markant stigende international interesse for vores arbejde, og vores løsninger har været præsenteret i både Det Hvide Hus og Bruxelles. Især vores innovative brug af digitale platforme og kunstig intelligens har vakt opsigt, og vores miljøvurderingsværktøjer EA-Hub og EA-Tools har inspireret andre lande i deres arbejde med at gøre miljøvurderinger af planer og projekter hurtigere og bedre.
Vores initiativer for 2025 fokuserer primært på en række store samfundsudfordringer, som vi kan understøtte med datadreven beslutningsstøtte. De af bestyrelsen besluttede initiativer er:
Understøttelse af Grøn Trepart
Understøttelse af Klimatilpasning
Understøttelse af indsats for hurtigere og bedre miljøvurderinger af planer og projekter med særligt fokus på omstilling til vedvarende energi.
Understøttelse af Havnaturfonden
Understøttelse af indsats for Miljøfarlige Fremmede Stoffer (MFS)
Understøttelse af indsats for sikring af rent vand med særligt fokus på grund- og drikkevand, herunder Jupiter-reformation.
Konsolidering af økonomistyring og opdateret finansieringsmodel fra parterne
Understøttelse af internationalt samarbejde, herunder eventuelt bidrag til Danmarks EU-formandskab
Det er store områder, men IT-understøttelsen kan i høj grad genbruges på tværs. Så vi forventer også i 2025 at lancere innovative brugervenlige løsninger i stor stil. I januar 2025 har vi allerede lanceret følgende: MARS, Kemidata og en ny hjemmeside for Danmarks Miljøportal.
Vi ser frem til samarbejdet med de mange repræsentanter for vores ejere fra stat, kommuner og regioner og alle vores andre samarbejdspartnere i 2025. Det bliver ikke kedeligt.
Del og følg
Vi vil gerne møde dig på LinkedIn. Vi poster løbende nyheder, information, aktuelle events og jobopslag. Følg os på LinkedIn