Miljødata får makeover og bliver til Kemidata

Som et led i arbejdet mod bedre og mere ensartet brugerrejse og sammenhæng på tværs af vores udstillingsplatforme, kan vi nu løfte sløret for, at vi er klar med første fase af Den Store Brugerrejse som bl.a. inkluderer en opdateret version af Miljødata, herunder et navneskifte fra Miljødata til Kemidata.

Vi ser frem til d. 14. januar at invitere vores brugere ind i det nye Kemidata, som vil afløse det eksisterende system Miljødata. Baggrunden for opgraderingen er at sikre, at Miljødatas (nu Kemidata) opbygning og overordnede design er i tråd med øvrige udstillingsplatforme. Ved at forene brugervenligt design og funktionalitet på tværs af platformene bliver det lettere for brugerne at navigere og finde de data, de har brug for. De brugere som kender miljoedata.dk vil opleve, at der er sket en række forbedringer ift. navigation og design.  

Hvis man har brug for hjælp, kan videoer og vejledninger til det nye site findes på under “Kemidata” på vores HelpCenter: Link til HelpCenter.  

Kemidata vil fremover være at finde på kemidata.miljoeportal.dk, man vil automatisk blive viderestillet til denne url, hvis man benytter miljoedata.miljoeportal.dk. Så har man links, eller bogmærker gemt med den gamle url, vil disse fortsat virke. 

Hvorfor Kemidata? 

Navneændringen til Kemidata markerer en tydeligere identitet og retning for platformen. Kemidata er designet til at imødekomme behovene for at fremsøge og fortage detaljerede søgefiltreringer i data relateret til kemiske undersøgelser og data vedrørende forskellige stofparametre og/eller -grupper, undersøgelser og kontinuerlige målinger i søer, åer og vandløb mv. hele landet. 

For at strømline Kemidata vil det efter d. 14. januar ikke være muligt at filtrere i undersøgelser på baggrund af arter, som det før har været muligt i Miljødata. Oplysninger om artsforekomster registreret i forbindelse med undersøgelser foretaget i forbindelse med de mange forskellige typer af overvågninger og kontroller er dog fortsat tilgængelige.  

Visionen er på sigt, at det skal være muligt at kunne gøre oplysninger registreret om arter på tværs af forskellige natur- og miljøundersøgelser tilgængelige i en mere samlet og brugervenlig løsning. Der arbejdes i øjeblikket på at analysere og undersøge mulighederne for, hvordan den bedst mulige løsning for dette ser ud.  

Fase 1: Første skridt i en større opgradering 

Sammen med lanceringen af Kemidata, introduceres også Miljøportalens nye hjemmeside, miljoeportal.dk, med en ny søgefunktionalitet, der gør det nemt og hurtigt at koble søgning på fx bestemte lokaliteter direkte til Danmarks Arealinformation.  

Fra Danmarks Arealinformation vil det nu også være muligt let at komme videre til Kemidata, hvor oplysninger om område, viste lag i kort mm., vil blive medtaget når man skifter fra den ene platform til den næste. Tanken er at skabe en bedre sammenhæng mellem de data man kan fremsøge i kortet på fx Arealinformation, og de dybe data man kan finde om specifikke stoffer eller miljøundersøgelser i Kemidata. Det bliver altså lettere at finde de dybere miljødata på tværs.  

Alt i alt, er Fase 1 af den forbedrede brugerrejse første trin i en vision om at skabe en langt bedre og mere intuitiv sammenhæng mellem de miljødata, man kan finde på tværs af de forskellige udstillingsplatforme. Forhåbentlig vil vi med flere initiativer, som understøtter denne vision, gøre det lettere at tilgå de oplysninger og data som også i dag findes om den danske natur og miljø. 

Baggrund: Hvad er kemidata? 

Kemidata.dk (tdl. Miljødata.dk) er en udstillingsportal, der tilgængelig for alle og som udstiller rådata fra miljøundersøgelser i hav, søer og vandløb. Dataene er er nye og historiske, der stammer fra undersøgelser udført af kommuner, regioner og Miljøstyrelsen. På kemidata kan du afgrænse og filtrere i data på geografisk område, undersøgelsestype og kemi, samt lave udtræk af resultater i kommaseparerede csv-filer. I venstre-panelet kan du opsætte dine filtre, og afhængigt af dine afgrænsninger vil resultaternes områder vises på kortet. 

Læs mere:

Del og følg

Vi vil gerne møde dig på LinkedIn. Vi poster løbende nyheder, information, aktuelle events og jobopslag. Følg os på LinkedIn

Abonnér på vores Nyhedsbrev

Kemidata

Se og filtrér i undersøgelser foretaget i søer, åer, vandløb, det marine og øvrige typer af vandmiljø og udløb.

Læs mere om Kemidata

Lancering af Kemidata: det nye Miljødata

14/1 - 2025

Danmarks Miljøportal er stolte over at kunne invitere vores brugere indenfor i Kemidata (tdl. Miljødata)

Miljødata får makeover og bliver til Kemidata

9/1 - 2025

Som et led i arbejdet mod bedre og mere ensartet brugerrejse og sammenhæng på tværs af vores udstillingsplatforme, kan vi nu løfte sløret for, at vi er klar med første fase af Den Store Brugerrejse som bl.a. inkluderer en opdateret version af Miljødata, herunder et navneskifte fra Miljødata til Kemidata.

Lancering: Nyt IoT-dataøkosystem til vanddata

9/4 - 2024

Danmarks Miljøportal og Miljøstyrelsen samarbejder med blandt andre Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner om et IoT-dataøkosystem med fokus på hydrologiske data. Dette vil gøre datadeling på tværs af offentlige institutioner lettere, således at vanddata kan flyde i nær realtid mellem samarbejdspartnerne.