Sådan henter du Miljøportalens data direkte i QGIS

27. februar 2024

Arbejder du i QGIS? Så kan du let og hurtigt tilgå data fra Miljøportalens datakatalog i dit eget QGIS-setup via et plugin tilgængeligt i den indbyggede plugin-manager i QGIS. Gennem dette plugin får du adgang til alle de datasæt og datasamlinger, der udstilles i Miljøportalens datakatalog. 

Guide til QGIS-plugin 

Flere brugere har efterspurgt en lettere måde at tilgå data fra Miljøportalens i QGIS. Via dette plugin kan man på en let og hurtig måde få en samlet adgang til alle lagene, som findes i datakataloget direkte i sin QGIS.  

Tidligere har man skulle koble op til de forskellige endpoints én for én, men alt det er ikke længere nødvendigt. Hvilket betyder, at man ved brug af pluginet også slipper for selv at bøvle med at ændre i sin opsætning ved fx ændringer i lag eller URL’er, da disse vedligeholdes i datakataloget hos Miljøportalen og er tilgængelige direkte i Lagvælgeren. 

Hvis en URL til en af de mere end 450 kortlag i datakataloget ændres eller rettes, vil man ikke skulle foretage sig noget for at få data, men det vil ske ganske ubemærket hvis man benytter pluginet.   

Du kan i denne videoguide se, hvordan du hurtigt og let kan hente Miljøportalens plugin til dit QGIS. 

Vi har desuden samlet en skriftlig guide i vores HelpCenter, der leder dig gennem trin-for-trin, hvordan du kan hente Datakatalogets lag i dit eget QGIS, som du kan se her. 

Hvad er Lagvælger, Databutik og Datakatalog? 

Datakataloget indeholder oplysninger om alle datasæt, der udstilles af Danmarks Miljøportal og andre datadistributører. Datakataloget danner således grundlaget for Lagvælgeren og Databutikken, Arealdata, Miljøportalens QGIS-plugin og nogle datasæt udstilles også på Digitaliseringsstyrelsens Datavejviser.  

Med Datakataloget skal URL’er til services, metadata (beskrivelser, ejer, kategorier mm.) om et datasæt kun vedligeholdes ét sted, hvilket har lettet datamanagemet i Danmarks Miljøportals Sekretariat betydeligt. Ændringer i metadata kan ajourføres løbende, hvorefter de ses med de samme i samtlige komponenter, som læser fra datakataloget uden behov for release. 

Lagvælgeren gør det muligt for brugere let tilføje kortlag fra datakataloget. Lagvælgeren benyttes bl.a. på Miljødata, Danmarks Arealinformation og en række andre af Miljøportalens platforme hvor brugere kan se data i kort

Tilbage til nyheder