Lancering: Nyt IoT-dataøkosystem til vanddata

Danmarks Miljøportal og Miljøstyrelsen samarbejder med blandt andre Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner om et IoT-dataøkosystem med fokus på hydrologiske data. Dette vil gøre datadeling på tværs af offentlige institutioner lettere, således at vanddata kan flyde i nær realtid mellem samarbejdspartnerne.

Danmarks Miljøportal har udviklet et nyt system til håndtering af nærrealtids IoT-data (fra loggere, der målere vandstand og vandføring i vandløb. Det er nu muligt både at indføre og hente data fra løsningen, og data deles automatisk med SDFI, der anvender dem i klimatilpasningsværktøjet HIP, og DMI, der blev støttet med et større millionbeløb sidste år til udvikling af en ny service til varsling af oversvømmelser i vandløb. Med det nye system udgår den gamle SaV løsning og overgår til Miljødata. 

Data skal være FAIR 

Det er en klar målsætning for projektet, at flere hydrologiske data skal være FAIR: Findable (findbare), Available (tilgængelige), Interoperable (interoperable), Reusable (genanvendelige). Det sikres ved at have ensartet datahåndtering og enighed om en fælles datamodel.  

Danmarks Miljøportal har tidligere udviklet et såkaldt API, der anvendes til at kommunikere data fra disse IoT-loggere. Dette sikrer, at data bliver oversat til ens formater, og på den måde bliver interoperable og genanvendelige i andre løsninger. 

For en bedre klimahåndtering er der behov for flere data. Vi vil derfor gerne opfordre alle, der indsamler data om vandstand og vandføring, til at bidrage med deres data til systemet. Det gør du via disse API’er: 

  • Api endpoint: https://vandah.miljoeportal.dk/api
  • Swagger miljø: https://vandah.miljoeportal.dk/api/swagger
  • Dokumentation: https://github.com/danmarksmiljoeportal/VanDa/wiki/Hydro-API

Særligt vil vi bede kommuner m.fl., der benytter sig af eksterne operatører til at håndtere sine IoT-loggere, at informere disse operatører, at de skal sikre, at data indsendes til det nye system. 

Data om vandstand og vandføring findes i Miljødata. Stationerne kan finde med linket: https://miljoedata.miljoeportal.dk/?sl=true&mt=Hydrometri 

Data for en enkelt station vises ved først at klikke på en station på kortet og derefter vælge ”Vis data”. 

Kom til informationsarrangement  

I april og juni afholder Danmarks Miljøportal i samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL), KTC og Miljøstyrelsen informationsmøder om måling og dataopbevaring vedrørende vandstand i vandløb og grundvand. 

Arrangementerne afholdes d. 29. april 2024 kl. 10–13 i Miljøstyrelsen i Odense, 30. april 2024 kl. 10-13 i Syddjurs Kommune i Ebeltoft og 10. juni 2024 kl. 10-13 hos Kommunernes Landsforening i København. 

Mere information, program og tilmelding.

Vil du vide mere om projektet? I januarudgaven af GeoForum beskrev Henrik Dissing fra Danmarks Miljøportal og Rasmus Savange Ringgaard fra Miljøstyrelsen projektet. Artiklen hedder “Fællesoffentligt samarbejde til enstartede vanddata” og kan læses her. 

Har du spørgsmål til projektet, brug af APIer eller andet, er du altid velkommen til at kontakte vores support via kontaktoplysningerne nederst på siden. 

Læs mere:

Del og følg

Vi vil gerne møde dig på LinkedIn. Vi poster løbende nyheder, information, aktuelle events og jobopslag. Følg os på LinkedIn

Abonnér på vores Nyhedsbrev

Kemidata

Se og filtrér i undersøgelser foretaget i søer, åer, vandløb, det marine og øvrige typer af vandmiljø og udløb.

Læs mere om Kemidata

Arter i Kemidata

23/1 - 2025

Det er ikke muligt at let af fremsøge og filtrere på baggrund af artsforekomster i Kemidata, som det ellers tidligere var muligt i Miljødata. Grunden til dette er, at vi planlægger en samlet løsning til artssøgning på tværs af systemer. Læs mere her om baggrunden for ændringen. 

Webinar: Lancering af Kemidata

23/1 - 2025

Kom til webinar om det nye Kemidata, tidl. Miljødata, hvor vi vil introducere den nye brugergrænseflade og funktioner.

Lancering af Kemidata: det nye Miljødata

14/1 - 2025

Danmarks Miljøportal er stolte over at kunne invitere vores brugere indenfor i Kemidata (tdl. Miljødata)