Den gamle version af Danmarks Arealinformation lukker d. 10. april 2024

8. marts 2024

Vi har siden lanceringen af den nye version af Danmarks Arealinformation d. 5. oktober 2023 kørt med paralleldrift af to versioner af Danmarks Arealinformation. Den 6-måneders periode med paralleldrift er ved at komme til sin ende, og lukningen af den gamle version nærmer sig. 

Vi har tidligere varslet, at den gamle version vil blive taget ud af drift i starten af april. Datoen for lunkning af den gamle version er d. 10. april. 

Vi opfordrer derfor brugere af Danmarks Arealinformation, som ikke har taget den nye version i brug endnu, til at skifte over. Der er allerede mere end 15.000 brugere, der er begyndt at benytte den nye version.   

Den nye version af Danmarks Arealinformation er målrettet borgere og personer uden særlig erfaring i at bruge GIS-værktøjer. Vi går derved fra at levere et fuldt GIS værktøj til et mere simpelt system. Ekspertbrugere kan med fordel benytte vores QGIS-plugin eller vores nye værktøj til mijløvurderinger EA-Tools. 

Få hjælp til det nye Danmarks Arealinformation 

Herunder er samlet en håndfuld guides og information, der kan hjælpe dig videre over på den nye version, hvis du endnu ikke har prøvet kræfter med den: 

  • I Danmarks Miljøportals HelpCenter finder du artikler og guides til det nye Danmarks Arealinformation. 
  • Se en kort introduktionsvideo, hvor det nye Danmarks Arealinformation gennemgås. Du kan se videoen her. 
  • Tilmeld dig webinar d. 9. april for at lære mere om det nye Danmarks Arealinformation. Tilmeld dig her. Forhindret? Så optages webinaret og kan efterfølgende findes vores HelpCenter.  
  • Bruger du QGIS? Alle datasæt, du finder i Lagvælgeren i Danmarks Arealinformation, er tilgængelige via Danmarks Miljøportals nye QGIS-plugin. Se en guide til hvordan du finder det her: Kort videoguide 
  • Bruger du Danmarks Arealinformation i forhold til at checke arealrestriktioner på et areal, eksempelvis i forhold til miljøvurderinger, så kan du med fordel bruge vores nye system EA-Tools. 
  • Har du yderligere brug for hjælp, er du velkommen til at kontakte vores support på support@miljoeportal.dk. 

Systemopdatering d. 2. april med ekstra funktionalitet  

Vi har i de seneste måneder lavet brugerundersøgelser. Vi har fået over 1.300 svar, der har givet os overblik over, hvad brugere af den nye platform ønsker til ændringer og forbedringer. 1000 tak for alle jeres bidrag. Besvarelserne har hjulpet os med at prioritere vores arbejdsindsats med videreudvikling af platformen og givet idéer til nye løsninger.  

Eksempelvis vil der efter den kommende systemopdatering d. 2. april bl.a. kunne findes følgende nye funktioner på den nye platform: 

  • Tegne og skitseværktøjer 
  • Import af geometrier 
  • Eksport af geometrier 
  • Forbedringer til måleværktøjer 
  • Nordpil på print 
  • Forbedret signaturforklaring på print 
  • Mulighed for visning af areal i hektar

Vi har desuden planlagt yderligere forbedringer ud fra brugerundersøgelsernes besvarelser, som vi glæder os til at dele. Hold øje med Miljøportalens nyheder og driftsinformation for nyheder om kommende releases. 

Baggrund for opgraderingen 

Gennem mere end 10 år er Danmarks Arealinformation blevet den centrale offentlige platform, hvor myndighederne sikrer fri adgang til data om Danmarks arealer. Siden er mængden og kompleksiteten, af de data Danmarks Miljøportal udstiller, steget. Derfor har vi været nødt til at ændre måden vi viser data på.  

I den nye version af Danmarks Arealinformation er Miljøportalens nye datakatalog implementeret, som tilgås via Lagvælgeren i højre hjørne. Med den stigende mængde data er der behov for lettere datamanagement, hvilket datakataloget forsøger at imødekomme. Her kan Miljøportalens Sekretariat let tilføje og ændre datasæt uden behov for release, hvilket sænker ventetiden på nye og opdaterede data i Danmarks Arealinformation markant. Aktuelt er der 380 datasæt tilgængeligt i datakataloget, og målet er 800 datasæt i løbet af 2024.  

Den nye version af Danmarks Arealinformation har en ny og bredere brugergruppe, der har behov for en mere simpel visning. Dette prioriteres for at demokratisere adgangen til miljødata, så flere danskere på tværs af færdigheder kan tilgå disse. 

Tilbage til nyheder