Digitale forureningsattester er stor succes: Boligkøbere og organisationer laver hundredetusindvis af datatræk

9. marts 2020

Nedenstående er en pressemeddelelse leveret via Ritzau d. 9. april 2020.

Antallet af trukne jordforureningsattester pr. år er steget fra 250.000 til knap 900.000 på fire år. Væksten skyldes det statslige selskab Danmarks Miljøportal, der er et fællesoffentligt samarbejde om at digitalisere og frigøre miljødata. Tilgængeligheden betyder ifølge eksperter større tryghed for boligkøbere og hurtigere handler.

Danmarks Miljøportal blev i 2007 oprettet som et partnerskab mellem staten, regioner og kommuner for at samle og strukturere miljødata. Det arbejde har blandt andet udmøntet sig i frit og lettilgængelige jordforureningsattester, der kan hentes øjeblikkeligt og gratis af alle parter i bolighandler.

Tidligere sendte man en besked til regionen, hvorefter en medarbejder skulle lede i et arkiv og sende attesten tilbage.

Attesterne viser, om der er registreret forurening på eller i nærheden af en grund. De informationer bruges blandt andet i forbindelse med bolighandel, samt ejendoms- og realkreditvurderinger, hvor eksempelvis ejendomsmæglere og banker kan få overblik over eventuelle risici.

Bolighandler eksekveres hurtigere

Indehaver af Danbolig Søborg, Ricco Clausen, oplever, at de frie digitale attester giver boligkøbere et bedre beslutningsgrundlag tidligere i processen, hvilket betyder tryggere og hurtigere handler.

- Forurening er et vigtigt og følsomt emne for køberne og deres rådgivere. Efter attesterne er blevet digitaliserede, får vi elimineret eventuelle tvivl og usikkerhed med det samme. De færreste oplever heldigvis jordforurening, og er bare glade for, at handlen nu kan foregå hurtigere, siger Ricco Clausen.

Frie miljødata hjælper potentielle boligkøbere

Attesterne bruges primært af fagfolk, men fordi data nu er tilgængelige for alle gennem Danmarks Miljøportal, kan virksomheder frit bruge miljødata til et andet publikum.

Med over en halv million besøg hver måned, er DinGeo.dk Danmarks største side med geografisk data, og storforbruger af de offentlige miljødata. De indgår som en central del af de samlede geodata, som kommende boligkøbere kan se på siden.

- Uden Danmarks Miljøportal, ville boligkøbere mangle væsentlig viden. Data er blevet struktureret og tilgængeliggjort på en måde, så andre nemt kan både hente eller videreformidle dem på en ny måde, ligesom vi har gjort, siger Lars Groth Product Owner i DinGeo.dk, Boliga Gruppen A/S.

Eksempel på hvordan alle vinder ved digitalisering

Heino Knudsen (S), der er formand for Danske Regioners udvalg for Miljø og Ressourcer, glæder sig over nyheden.

- Jeg er glad for, at titusindvis af danskere har glæde af at hente regionernes oplysninger om forurenede grunde på Miljøportalen, når de for eksempel skal købe hus. Derudover har portalen også frigjort tid for vores medarbejdere i regionerne, som de nu i stedet kan bruge på at hjælpe borgerne med andre sager. Det er win-win for alle parter, siger Heino Knudsen.

Tilbage til nyheder